V těchto šatech bych se hned vdávala

Věděli jste, že …

Věděli jste, že bílá barva se pro svatební šaty používá až od druhé poloviny 19. století, kdy si je na svou svatbu vzala britská královna Viktorie?

 

 

Předtím bylo zvykem, aby se nevěsta vdávala v tom nejlepším, co si mohla dovolit. Většinou to bylo něco s kožešinou, z hedvábí nebo sametu, obvykle ve výrazných, pestrých barvách. Nejchudší nevěsty se vdávaly v šatech, které nosily do kostela.

 

Ve 20. letech minulého století byly v módě šaty, které měly vepředu kratší a vzadu delší sukni. Nosil se závoj. Od 40. let se sukně nosí obvykle dlouhé.

 

Dnešní tradicí je, aby se nevěsty vdávaly v bílé barvě (nebo krémové, béžové, smetanové…). Bílá je považována za symbol čistoty, ale původně to symbolizovala modrá barva.

 

Vera Wang a jeho podzimní kolekce

K napsání článku mě inspirovala úchvatná kolekce svatebních šatů od Very Wang pro podzim 2012. Už její jarní kolekce obsahovala odstíny šedivé a pudrové, ale tu podzimní podle mě dotáhla k dokonalosti. Podívejte se sami.

 

Hned bych se v takových šatech vdávala, ale nejsme si jistá, jestli by si přítel nějak špatně nevyložil, kdybych se před ním objevila v černé barvě :)

 

Bylo hodně těžké vybrat šaty, které se mi nejvíc líbí. Celá kolekce je naprosto úžasná. Nakonec to vyhrály zřejmě tyhle.

 

 

Ostatní šaty

Jak jsem už řekla, všechny jsou prostě dokonalé!

Co si o šatech myslíte vy?

 

 

Zdroje:

  1. Wedding Dress on Wikipedia
  2. Photos on Bridal Beauty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top