6 tipů pro perfektní fotky z dovolené

 

Období, na které se všichni tak těšíme, je konečně tady! Doba dovolených, povalování u moře, chytání bronzu, prozkoumávání neznámých krajů, poznávání nových lidí a získávání nevšedních zážitků!

 

Já za pár dní odjíždím na Azurové pobřeží do Francie a už se nemůžu dočkat. Už přes týden se mi po stole povalují dlouhé seznamy toho, co musím sbalit, a několik dlouhých nocích jsem strávila hledáním informací o tom, jaký UV faktor pro mě bude nejúčinnější. Ukázalo se, že mé požadavky by byl pravděpodobně schopný uspokojit jen opalovací krém ze specializovaného obchodu pro upíry :)

 

Většina z nás si na dovolenou poveze foťák, aby zdokumentovala jedinečné okamžiky a mohla si je připomínat za dlouhých zimních večerů nad šálkem lahodné kávy. Rozhodla jsem se vám proto sepsat několik tipů, jak fotky pořídit tak, aby co nejlépe zachycovaly atmosféru celé dovolené a při následném prohlížení přinesly co nejvíce vzpomínek. Doufám, že tipy budou užitečné a na svou dovolenou nikdy nezapomenete!

 

[heading style=”1″]Tipy[/heading]

 

1. Nefoťte portréty na přímém slunci

Místo toho zkuste fotografovaného postavit do stínu. Dosáhnete tím hned dvou věcí: osoba, kterou fotíte, nebude muset mhouřit oči před sluníčkem a vyhnete se ostrým stínům, které by se mohly objevit pod nosem a pod bradou. Navíc měkké světlo je obecně slušivější a je lehčí s ním pracovat.

 

2. Všímejte si detailů

Právě ty vám totiž nejlépe připomenou atmosféru daného místa. Fotit můžete cokoli: hezké mušle a kamínky, co našly vaše děti na pláži, zajímavou dekoraci v pokoji, zboží vystavené na tržišti nebo v bazaru, neobvykle naaranžovaný pokrm …

 

3. Buďte paparazzi

Zkuste zachytit i momentky, ne jen aranžované snímky. Vyfoťte děti, jak stavějí hrady z písku, partnera/partnerku, jak si čte knížku… Díky takovýmto fotkám si později snadno vzpomenete na všechno, co jste na dovolené dělali a jak jste se přitom cítili.

 

4. Vyhněte se klišé

Pravděpodobně každý má TU fotku: budova a před ní se krčí několik maličkých postaviček, které jsou pravděpodobně vy a vaši známí. Zkuste to tenhle rok jinak! Díky digitálním foťákům můžete fotit skoro neomezeně, takže klidně můžete obětovat jednu fotku na budovu a jednu na člověka. Budovu vyfotíte pod zajímavým úhlem bez toho, aniž byste si museli lámat hlavu, jak tam někoho zakomponovat. A pak ještě vyfotíte lichotivý portrét, na které bude portrétovaná osoba dokonce i poznat :)

 

5. Rozdělte to na třetiny

Pravidlo třetin je jedním z prvních kompozičních pravidel, která se ať už fotograf nebo třeba malíř učí. Díky tomu, že při focení například horizont moře neumístíte přesně do poloviny, ale na horní nebo dolní třetinu, získáte zajímavější kompozici. Totéž platí,  když fotíte osobu. Nevyfoťte ji přímo uprostřed fotky, ale na jednu z vertikálních třetin. Fotky pak budou působit mnohem víc přirozeně  a budou lahodit oku.

 

6. Pochlubte se jen s tím nejlepším

Pokud máte jenom trochu rádi své přátele a příbuzné, protřiďte fotky z dovolené předtím, než jim je budete ukazovat. Ruku na srdce, koho by zajímalo sledovat deset záběrů stejného místa pokaždé z trochu jiného úhlu pohledu? :) Jako vodítko, kolik fotek přibližně vybrat, vezměte to, kolik fotek plánujete nechat vytisknout. Budete tak mít jistotu, že se podělíte jen o ty nejzajímavější snímky a že i příští rok budou ostatní ochotní fotky prohlížet :)

 

Co na tipy říkáte? Budou pro vás užitečné? A kam se vlastně chystáte na dovolenou?

 

Uložit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top