Tipy pro modelky: Jak se učit pózovat

Většina fotografů od profesionálních modelek očekává, že budou vědět, jak pózovat. Obvykle to vypadá tak, že vám fotograf řekne například: “Pro tyhle fotky bych chtěl něco hodně energického a plného pohybu.” Z toho byste měli poznat, co za pózy dělat, a mít jich v záloze co nejvíc.

 

Fotograf vám nebude přesně radit, co dělat rukama a nohama. Jenom občas poupraví již stávající pózu. Poprosí, ať se na něj víc natočíte tělem, svěsíte rameno apod. Tyto drobné úpravy jsou nezbytné, protože na displeji foťáku vypadá všechno trochu jinak než ve skutečnosti.

 

Jak se tedy naučit pózovat?

Najděte si v módních magazínech nebo na internetu  fotky s modelkami a pečlivě si prohlédněte, co dělají za pózy. Zkoumejte, jak hýbou nohama, kam natáčí špičky chodidel, jak drží ruce a jaké je celkové držení těla.

 

Když máte fotku zanalyzovanou, stoupněte si před zrcadlo, a sami pózu zkoušejte tak dlouho, dokud ji neuděláte stejně jako modelka.

 

 

Trénujte, trénujte, trénujte

Vyzkoušet si pózu jednou a přesunout se na další, většinou nestačí. Sice si ji vyzkoušíte, ale až dojde na samotné focení a všechen stres s ním spojený, pravděpodobně si na ni nevzpomenete a budete jen nešťastně stát.

 

Dejte si závazek, že každý den věnujete deset až patnáct minut nácviku. Vždy se soustřeďte jen na jednu pózu, abyste si ji skutečně zapamatovali a později ji byli schopni aktivně použít. Zkuste také přemýšlet nad tím, jak by šla póza jednoduše obměnit: často stačí zvednout ruku, víc se natočit tělem k fotografovi, zvednout bradu, podívat se do strany…

 

Tyto drobné modifikace jsou skvělé, protože i s menším počtem póz dosáhnete rozmanitosti. A navíc při focení budete neustále v pohybu, takže výsledné fotky budou uvolněné a přirozené.

 

Po týdnu si nechte jednu lekci na to, abyste procvičili všechny pózy, které jste se dosud naučili. Další opakování proveďte přibližně po měsíci. Díky tomu vám přejdou do dlouhodobé paměti a budete si je schopni vybavit i po několika měsících.

 

 

 

Příští týden se podíváme na to, jak pracovat s rukama, aby na fotkách působily vždy jemně a elegantně.

 

Máte nějaké dotazy či přání, o čem bych měla psát? Dejte vědět do komentářů!

 

Uložit

3 Comments

  1. […] jsem to psala v minulém článku o pózování: najděte si kvalitní fotky a podrobte je pořádnému průzkumu. Tentokrát se zaměřte na ruce. […]

    Reply
  2. […] tom, jak se učit pózovat, jsem se už zmiňovala. Ráda bych proto shrnula jen tři nejdůležitější […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top