Jaké boty si sbalit na focení?

Jestliže se balíte na focení a propadáte panice, že nevíte, jaké boty si s sebou sbalit, určitě vás mé následující prohlášení potěší: Pokud víte, že nechcete fotit celou postavu, boty zas tak moc řešit nemusíte, protože (překvapivě) na fotkách nebudou vidět. Pokud je ale riziko, že se chodidla do záběru dostanou, je vhodné na focení nějakou obuv přeci jen sbalit.

Osobně jsem pro focení zastáncem bot na podpatku, protože vypadají velice žensky a elegantně. Správný tvar prodlužuje nohy a kvůli nutnosti jemného balancování také ve většině případů zlepšuje držení těla.

Vzhledem k prodlužovacímu efektu jsou nejlepší lodičky s volnou nebo trochu špičatou špičkou. Boty s pásky kolem kotníků nebo kulatou špičkou na fotkách nohy zkracují.

1519_portretni_fotograf_praha_fotka

Co se barev týče tak univerzální je vzít si černé a tělové lodičky. Když máte po ruce tyhle dva odstíny, zkombinujete je v podstatě ke všemu. Pokud doma máte nějaké výrazné boty, například sytě růžové, se cvočky nebo s podpatkem tak vysokým, že už v nich musíte chodit jako balerína, přibalte je také. Výstřední boty fotce okamžitě dodají šmrnc a módní nádech.

Obecně je focení dobrá záminka, jak vytáhnout ty nádherné boty, na něž se vám práší vzadu ve skříni, protože se ukázalo, že v nich nevydržíte déle než krátce posedávat nad drinkem.

1520_portretni_fotograf_praha_fotka

Pokud žádné boty na podpatku doma nemáte, nezoufejte. Jak jsem již zmiňovala na začátku článku, dost často boty na fotkách vůbec nejsou vidět.

Zkuste se před focením optat kamarádek, jestli by vám nějaké boty nepůjčily (a třeba je přitom tak nadchnete, že se na focení vydají s vámi), nebo se zeptejte fotografa, ke kterému se chystáte, jestli u něj není možné si nějakou obuv zapůjčit. U sebe v ateliéru mám pro klientky k dispozici na zapůjčení několik základních párů lodiček, které můžeme při focení módního portrétu použít.

Na závěr ještě jedna drobná rada: Nezapomínejte, že boty jsou prostě jen boty. K tomu, abyste měli krásné fotky, nejsou až tak důležité. Mnohem víc záleží na tom, abyste si vybrali takového fotografa, jehož styl focení se vám líbí, a při focení se dokázali co nejvíc uvolnit a užívat si ho.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top