3 základní rady, jak se učit pózovat

1359_portretni_fotograf_praha_fotka

 

Být modelkou není jen o tom, jestli je slečna štíhlá a má zajímavé rysy obličeje. Patří k tomu například i to, jak je spolehlivá nebo jak včas chodí na focení nebo jiné zakázky. Při focení je pak velice důležité to, jak umí dobře pózovat. Zkušený fotograf by měl být schopný každého navést do široké škály póz, ale u modelek se očekává, že vzhledem k tomu, že je to část jejich práce, budou vědět, jak se hýbat tak, aby to na fotkách dobře vypadalo.

 

Začínajícím modelkám vždycky doporučuji, ať si postupně trénují před zrcadlem nejrůznější pózy a výrazy. Zdůrazňuji to zrcadlo, protože se může stát, že sice máte pocit, že některá póza je skvělá, protože je to pro vás přirozené, ale při konfrontaci se zrcadlem si všimnete například toho, že moc hrbíte záda nebo máte křečovité ruce.

 

Další, co bych vřele doporučila je pečlivě se rozmyslet, podle koho se pózování budete učit. Už se mi párkrát stalo, že mi na focení přišla začínající modelka, která měla “pózy” okoukané z Instagramu. Vypadalo to zhruba tak, že vždycky našpulila rty a vytáhla dekolt. Možná to dobře vypadá na selfie fotkách (a i nad tím bychom mohli diskutovat), ale na fashion nebo beauty fotky nic takového nepatří! Najděte si třeba na Youtube videa z focení profesionálních zahraničních modelek a učte se podle toho. Všímejte si, jak s každým záběrem dokáží změnit pózu nebo výraz. Nemá totiž smysl fotit desetkrát to samé. Fotograf vám může dát tipy co dělat dál, když už vás nenapadá nic dalšího, ale měla by to být jen občasná nápověda. Většina práce by měla být na vás.

 

Jako kdokoli jiný, i modelky by se ve své profesi měly vzdělávat. Vyhraďte si proto jednou za čas volné odpoledne a studujte během něj pózy modelek v různých kampaních nebo módních editoriálech. Všímejte si hlavně toho, jak moc propínají nohy, jak vytáčí boky, jak skvěle si hlídají prsty na rukou, aby je měly uvolněné, a jak natáčí ruce k fotoaparátu takovým směrem, že nepůsobí opticky větší.

 

Pózování na profesionální úrovni je dřina a chce na něm pravidelně pracovat. Ale výsledky se dostaví rychle a myslím, že nepobouřím žádného fotografa, když řeknu, že každý z nás raději znovu najme takovou modelku, která se uměla hýbat. A tím nám usnadnila už tak náročnou práci.
Zajímá vás na toto téma víc informací? Přečtěte si další články z rubriky o pózování modelek a nezapomeňte pravidelně sledovat tento blog, protože na konec léta připravuji kurz právě o pózování!

 

1358_portretni_fotograf_praha_fotka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top