Jak probíhá focení?

Zajímá vás, jaké je focení se mnou? Jak probíhá domluva a plánování? Co všechno můžete očekávat (a co se naopak nikdy nestane)? V tom případě je tento článek právě pro vás!

Zjednodušeně lze celý proces od plánování až po konečné předání fotek rozdělit do těchto částí:

 

1. Domluva konceptu a nálady, jakou by fotky měly mít.

2. Konzultace vhodného oblečení a doplňků.

3. Domluva termínu focení.

4. Samotné focení.

5. Výběr fotek na retuš.

6. Předání fotek.

 

Pojďme se blíže podívat, co to vlastně všechno obnáší.

 

1. Domluva konceptu a nálady

Aby byly fotky přesně podle vašich přání, vždycky se hned na začátku ptám, co od nich očekáváte, jaké si je představujete. Zajímá mě nálada – vtipná, elegantní, sexy… Pokud máte nějaké oblíbené fotky, jsem ráda, když mi je pošlete, abych věděla, co za styling a celkový styl byste si přály.

 

Taky mě zajímá, pro koho fotky jsou. Přeci jen budeme fotit něco trochu jiného pro vašeho přítele a pro vaši babičku :)

 

 

2. Konzultace vhodného oblečení a doplňků

O tomto tématu připravuji celý článek, takže tady ve stručnosti zmíním jen několik hlavních bodů.

 

  • Oblečení by mělo vystihovat koncept, který si spolu domluvíme. Pokud chcete například něco romantického, nebudou se hodit džíny a bílé tričko, ale zajímavě střižené šaty budou vynikající.
  • Fotogenicky vypadají různé sukně a šaty a obecně cokoli neobvyklého – triko s jedním rukávem, zajímavý grafický element apod.
  • Čím vyšší podpatky, tím lepší. Boty na podpatku prodlužují nohy, dělají lepší držení těla, zvyšují dramatičnost fotky a přidávají jí správný “fashion” vzhled.
  • Nejste-li si jistá, co si vzít, vždycky platí: Líp je víc :)
  • U doplňků platí výše uvedené dvojnásob. Skvěle vypadají klobouky, výrazné náušnice, rukavičky …

Budete mít zájem o vizážistku?

 

3. Domluva termínu focení

Pak se prostě domluvíme, kdy máme obě dvě volno (popřípadě i vizážistka, pokud budete chtít využít jejích služeb) :) Pokud budeme fotit ve studiu, potřebuji vědět termín alespoň týden dopředu, abych ho mohla zamluvit.

 

Můžu fotit v podstatě kdykoli, ať už dopoledne nebo odpoledne, ve všední dny či o víkendu. Vše záleží na domluvě.

 

4. Samotné focení

Během focení jde hlavně o to užívat si to a zbytečně se nestresovat. Hoďte za hlavu obavy, že nejste dost fotogenická nebo vám to nebude slušet.

 

Na začátku spolu nafotíme několik cvičných fotek pro zahřátí bez jakéhokoli pózování, abyste si zvykla na to, jaké to je stát před foťákem. Poté vyzkoušíme různé pózy a uvidíme, jak se budete cítit nejlépe. Dávám vždycky instrukce typu: “Koukej na mě.” nebo: “Zvedni trochu bradu.” atd., abychom pózy vyladily k dokonalosti. Více o pózování si můžete přečíst v tomto článku.

 

Co nafotím, pravidelně ukazuji, abyste měla přehled, co vlastně za foťákem vyrábím :)

 

Nikdy vás nebudu nutit k ničemu, na co se necítíte. Když řeknete, že vám nevyhovuje póza, vymyslíme jinou, když se nebudete dobře cítit v oblečení, vybereme pohodlnějí.

 

5. Výběr fotek na retuš

Po focení (většinou ještě hned ten den) vám pošlu náhledy fotek, které jsme spolu nafotily. Z nich si doma v klidu vyberete, na jakých se sobě nejvíce líbíte. Pošlete mi jejich čísla a já je vyretušuji.

 

Retuš každé fotky probíhá průměrně dvě až tři hodiny. Během ní se zaměřuji na co nejrealističtější retuš pleti, vyčištění pozadí od prvků, které by zbytečně rozptylovaly, retuš vlasů a oblečení, úpravu světel a stínů a barevnou tonalitu.

 

6. Předání fotek

Pokud budete chtít fotky pouze v digitální podobě, pošlu vám je v mailu. Pokud si je u mě necháte i vyvolat, pošlu vám je poštou na adresu, kterou mi dáte, nebo vám je předám někde po Plzni.

 

Máte ještě nějaké dotazy? Neváhejte a ptejte se :) Pokud bude váš dotaz vyžadovat obsáhlejší odpověď, připravím i článek :)

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top