Na co si dávat pozor při focení venku

Láká vás vyzkoušet focení venku? Vůbec se vám nedivím, protože fotky z venkovního prostředí jsou nádherné a rozmanité. Oproti ateliéru má ale tento typ focení několik úskalí, na která je třeba myslet při plánování a domluvě s fotografem. O jaká se jedná?

1. Nemůžete kontrolovat počasí
Obzvlášť pokud focení domlouváte několik týdnů dopředu, dobré počasí je vždycky trochu sázka do loterie. V létě se dá spolehnout na to, že pravděpodobně bude teplo a nejspíš i slunečno. Jindy nezbývá než doufat, že to klapne. Důležité je mít s fotografem domluvený záložní plán, co budete dělat, když bude ošklivě. Bude fotograf ochotný přesunout termín focení? Budete místo toho fotit v ateliéru?

Focení venku

2. Dopředu to vymyslete s líčením
V létě není problém domluvit se s vizážistkou, že vás nalíčí na místě focení. Když se ochladí, může to být pro vás i pro vizážistku nepohodlné. Myslete také nato, že venku nebude mít vizážistka možnost používat žehličku na vlasy nebo kulmu. Občas je možné vyřešit to tak, že se nejdřív nalíčíte u fotografa v ateliéru nebo u vizážistky ve studiu. Pokud je ale lokalita, kde se bude fotit, daleko, je to zbytečně zdlouhavé.

Focení venku

3. Převlékání může být trochu oříšek
Zjistila jsem, že Murphyho zákony fungují i při převlékání na veřejnosti. Vždycky, když někoho fotím venku, kolem nás není ani živáčka do té doby, než se klientka rozhodne převléknout. Občas je tenhle problém možný vyřešit tím, že někde poblíž zaparkujete auto, v němž se budete převlékat. Občas to chce zatnout zuby a přesvědčit se, že spodní prádlo jsou skoro plavky a vlastně se nic tak hrozného neděje. A občas na to můžete jít od lesa a vzít si s sebou volné, dlouhé šaty, do nichž se při převlékání zahalíte jako do osušky na pláži.

Focení venku

4. Je možné, že se sem tam nějaký kolemjdoucí koukne, co fotíte
Nepředpokládám, že to dojde tak daleko jako při mém nedávném focení fototestu, kdy se kurýři z DPD rozhodli, že mě a modelce vysvětlí, jak se správně pózuje, ale připravte se na to, že pár zvědavých pohledů se k vám určitě zatoulá.

Většinou se jedná spíš o drobné nepříjemnosti, ale je lepší být na ně připraven, aby vám nezkazily zážitek z focení. Chtěli byste si focení venku vyzkoušet? Napište mi a vymyslíme něco zajímavého!

Focení venku

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top