Focení inspirované seriálem Kolo času

Příprava kostýmu

Už dlouho se mi nestalo, že bych si tak moc oblíbila nějaký seriál jako právě Kolo času, které mělo premiéru na Amazon Prime někdy na konci února. Vzhledem k tomu, že jsem poslední dobou víc ponořená do tvorby rekvizit a obecně fantasy focení (ať už pro mě, nebo pro vás – klientky), bylo mi jasné, že se musím pokusit svojí verzi hlavní hrdinky seriálu ztvárnit.

Začalo to tím, že jsem několik dlouhých večerů hledala v Burdách a po internetu střih, který by se nechal použít na kabát. Nic neodpovídalo přesné představě, kterou jsem měla v hlavě, takže jsem nakonec koupila střih na Etsy, který jakž takž seděl, a upravila jsem si ho tak, jak jsem chtěla, aby kabát vypadal.

Výběr látek šel kupodivu hladce. Jindy procházím eshopy s látkami dlouhé hodiny a pak stejně musím do kamenného obchodu, abych si látku mohla osahat, vidět přesný odstín, jak je těžká a splývavá, ale teď jsem na první pokus něco objednala. Pak čekala dlouhý týden, než látky dorazí. A nakonec byla velice nadšená, že jednou přišlo přesně to, co jsem si myslela, že objednávám!

Zádrhel přišel až ve chvíli, kdy jsem do kabátu začala všívat podšívku. Byla moc velká a mě nenapadlo nic lepšího, než ji trochu zkrátit a doufat, že to dopadne nějak alespoň trochu rozumně dobře. Samozřejmě nedopadlo, zvlnil se celý spodní lem. A to takovým způsobem, že ani mnoho hodin následné postprodukce v Photoshopu by to nezachránilo, takže jsem si kabát ušila ještě jednou. (Evidentě nevím, co dělat s tou “hromadou” volného času, který mi zbývá mezi prací, péčí o domácnost a o malé dítě :D)

Poté, co byl kabát, hlavní součást kostýmu, hotový, byly na řadě další části. Hned od začátku jsem se rozhodla, že nebudu vyrábět nárameníky, které nosí Moraine v seriálu. A to ze dvou prostých důvodů: Tím prvním bylo to, že neumím pracovat s kůží. A tím druhým pak to, že bych si asi vnitřně neospravedlnila plýtvat kůží na něco, co se použije jen na fotkách a pak mi to jen bude sedět doma ve skříni a chytat prach.

Tam, kde bydlím, se nachází magický second hand, který má na věšácích vždycky poschovávané přesně to, co potřebuji. Pokaždé tam jdu s malou dušičkou, protože nevím, jestli jsem už jeho magii nevyčerpala, a vždycky odcházím nadšená a s pocitem úlevy. Stejně tomu bylo i tentokrát, protože jsem ke kostýmu našla perfektní tmavě modré kalhoty s vysokým sedem. Světle modré košili stačilo jen vypárat flitry, které měla našité kolem krku, a povedlo se mi i ulovit několik kožených pásků, ze kterých jsem plánovala vyrobit opasek, který nosí Moraine v seriálu.

Jak už jsem zmínila, o práci s kůží vím zhruba tak … vůbec nic. Takže celý proces výroby opasku se soustředil hlavně na to, aby opasek vypadal dobře na fotce. Velice mě bavilo ho vyrábět, ale věřím, že kdyby mě při tom pozoroval někdo zkušenější, trpěl by.

Kostým byl hotový. Čas začít plánovat focení.

Focení

Kde budeme fotit, jsem věděla hned. V Jinonicích na zřícenině Cibulce. Když jsem ještě v Jinonicích bydlela, kolem zříceniny jsem skoro denně chodila na vycházky s kočárkem a slibovala si, že jednou tam musím zrealizovat nějaké focení. Jakožto pro velice sváteční řidičku pro mě bylo velkým plusem i to, že jsem jen sedla na městskou a nemusela se komplikovaně dostávat někam za Prahu.

Na toto fantasy focení jsem se domluvila s modelkou Lenkou Nevímovou. Má úžasně dlouhé, hnědé vlasy, které mi k charakteru, jež jsem se snažila vytvořit, skvěle sedly. A byla výrazově nadaná a dokázala se do příběhu focení vžít, což si myslím, že je i vidět na výsledných fotkách.

Dny před i po focení svítilo sluníčko, což mám normálně moc ráda, ale na atmosferické fantasy focení se mi to zrovna vůbec nehodilo. Naštěstí s námi ale příroda spolupracovala, protože dopoledne v den focení, se zatáhlo. A jen pár minut poté, co jsme dofotily, se mraky zase rozehnaly.

Postprodukce

Fantasy fotky podle mně snesou víc úprav ve Photoshopu než většina jiných žánrů. Takže jsem se do toho opřela s plnou parádou :)

Všechny fotky jsem poměrně silně natónovala do modra, abych lépe zprostředkovala tíživou, pochmurnou atmosféru. Přidala jsem déšť, abych atmosféru ještě více zdůraznila. A protože jsem se při focení neodvážila vzít dýmovnici do městského parku, na první fotce jsem přidala i kouř.

Chcete to zažít taky?

Na kreativních a fantasy foceních je skvělé to, jak už samotné focení je úplně jiný zážitek než to, co běžně zažíváme. Alespoň na chvíli se můžeme přenést do světů, kde magie existuje, kde v lesích žijí elfové a kde je třeba i možné létat.

Máte v sobě nějaký příběh nebo náladu, kterou byste si přáli mít na fotkách? Napište mi a domluvíme se na fantasy focení. Velice ráda vám pomůžu s realizací kostýmu, výběrem lokality a samozřejmě i samotným focením.

Video

A komu se nechce číst celý obsáhlý text výše, vždycky může mrknout na následující video.

 

 

1 Comment

  1. […] bylo magické i tím, jakým štěstím se mi povedlo sehnat oblečení na focení. Už jsem tu párkrát zmiňovala, že v second handech se dají sehnat skutečné poklady. Tentokrát se mi povedlo ulovit dlouhý […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top