Tipy pro modelky: Co dělat s rukama?

Podle toho, jak model drží ruce na fotkách, se pozná, jak je zkušený nejen on ale i fotograf, který ho fotí. Ženské ruce by vždy měly vypadat jemně a elegantně. Mužské by naopak měly podtrhovat mužnost a sílu modelu.

 

Dobrá póza rukou může podtrhnout váš výraz v obličeji, přidat na dramatičnosti celé póze, kterou děláte, ale na druhou stranu velice jednoduše zničit celou fotku. Není nic horšího než ruce křečovitě sevřené do podoby orlího pařátu, malíček nepřirozeně vytrčený do strany nebo jeden z prstů ohnutý tak, že vypadá, jako by vám museli amputovat několik jeho článků.

 

V tomto článku se zaměřím hlavně na pózování ženských rukou, ale spousta obecných rad, které v něm zmíním, je možná aplikovat i na muže.

 

 

Jak se to naučit?

1. Najděte inspiraci

Už jsem to psala v minulém článku o pózování: najděte si kvalitní fotky a podrobte je pořádnému průzkumu. Tentokrát se zaměřte na ruce. Všímejte si toho, jak moc mají modelky natažené/pokrčené prsty, jakým směrem natáčí dlaně k foťáku a jak daleko je drží od těla.

 

Pro studium budou dobré beauty fotky a reklamní fotky na různé kosmetické produkty, protože na nich je na držení rukou kladen vždy největší důraz.

 

2. Trénujte

Poté, co jste si zahráli na analytiky a každu fotku prostudovali do nejmenšího detailu, stoupněte si před zrcadlo a začněte vše zkoušet na vlastní kůži. Ze začátku se hlavně oustřeďte na to, abyste ruce měli uvolněné a křečovitě nesvírali prsty.

 

Když budete pravidelně trénovat, vytvoří se vám svalová paměť, díky které pak jednotlivé pózy a pohyby rukama budete dělat automaticky i ve stresových situacích (jako je focení, kdy vás celý kreativní tým sleduje ostřížím zrakem).

 

3. Uvolněte se

Na rukou je okamžitě znát, když začnou tuhnout svaly. Takže i přesto, že ruku držíte maximálně elegantně, po chvíli začne tak jako tak vypadat křečovitě. Nebojte se při focení rukama pravidelně hýbat. Hodně pomáhá, když po každém vyfoceném snímku polohu ruky trochu změníte. Začnete tak namáhat trochu jiné svaly a aspoň trochu zabráníte ztuhlosti. Když tenhle trik nestačí, nebojte se ruku protřepat a protáhnout prsty. Jsem si jistá, že žádnému fotografovi nebude vadit několik vteřin počkat, aby získal o třídu lepší fotku.

 

4. Pečujte o ruce

Tento poslední bod nesouvisí tolik s pózováním, ale pro úspěšnou fotku je stejně tak důležitý. Pečujte o své ruce. Pravidelně je hydratujte, abyste neměli záděrky. Nekousejte a netrhejte si nehty. Než se po takovém “zásahu” nehet kompletně zahojí, může to trvat i měsíc, než odroste celá poškozená část.

 

Pokud víte, že při focení nebude přítomná manikérka, zeptejte se fotografa, jak si nehty co nejlépe upravit, aby byly v souladu s tématem focení. Není nic horšího, než když přijdete na focení luxusního spodního prádla se sytě růžovými nehty. Jestliže vám fotograf žádné pokyny nedá, klasickou (tzn. lak v tělovém odstínu a bílé špičky nehtů, ne modré/růžové/černé… a bez jakýchkoli jiných originálních aplikací) francouzskou manikúrou rozhodně nic nezkazíte.

 

 

 

Několik praktických tipů na závěr

  • Když bude ruka blíž k foťáku a bude k němu natočená celou dlaní, bude to vypadat, že je větší než hlava. To na fotkách obvykle není moc žádoucí.
    .
  • Když budete mít ruce položené na obličeji, nepokládejte prsty přímo na pleť. Můžou se vám pak pod prsty vytvořit nehezké hrbůlky, které jakoby zdeformují tvar obličeje. Místo toho ruce pouze dejte co nejblíž k obličeji a pouze předstírejte, že se ho dotýkáte.
    .
  • Pro lepší představu toho, jak mít jemné, uvolněné ruce, si vzpomeňte na baletky nebo tanečnice (či tanečníky, pokud jste pánové) a to, jak pracují s rukama.
    .
  • Vrchní část dlaně působí mohutně. Pro elegantnější vzhled k foťáku natáčejte hřbet ruky.

 

Pokud máte nějaké tipy, které se vám při pózování rukou osvědčily, napište je do komentářů, aby se z nich mohli učit i ostatní. Jestliže váč článek přišel užitečný, sdílejte ho na facebooku, twitteru nebo kdekoli jinde, aby z něj mohlo čerpat co nejvíc lidí a společně se díky tomu zasloužili o to, že budou vznikat jen samé krásné fotky!

 

svatební fotograf rodinná fotografie reklamní fotografie reklamní fotograf reklama pózování portrét podzimní fotky plzeňský fotograf plzeňská fotografka plzeň módní portrét módní fotograf modeling móda jarka hrnčárková jak správně pózovat jak probíhá focení fototest fotomontáž fotky přírody focení páru focení dvojic focení booku co si vzít na focení budoir book fototestyChcete, aby vám neunikl žádný článek a věděli jste o všech zajímavých nabídkách na focení? Přihlašte se k odběru newsletteru v pravém horním rohu a budete mít jistotu, že vám nic neuteče!

 

 

 

 

 

4 Comments

  1. Petra Valentová
    December 12, 2012

    Další tipy máme psát do komentářů, takže můj tip :-) je sledovat pořad Amerika hledá topmodelku (1. až 6. série je v češtině ke stažení na internetu), tam říkají taky hodně dobré tipy, jak pózovat, co vypadá dobře a co špatně! ;-)

    Reply
    1. Pelleron
      December 26, 2012

      To je skvělý tip! Děkuju za napsání.

      Reply
  2. […] být vždycky uvolněné. Ruce křečovitě sevřené v pěst nejsou nic hezkého. Přečtěte si, jak pózovat rukama. […]

    Reply
  3. […] co dělat s rukama, […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top