Jak se nebát focení

Situací, kdy se fotíme neustále přibývá. Ať už v běžném životě, kdy si naši příbuzní nebo kamarádi dokumentují čím dál více aktivit, které společně trávíme. Nebo v profesní sféře, kdy si stále více firem i podnikatelů uvědomuje, že zákazníci chtějí za značkou, pro kterou pracují, vidět skutečné tváře.

Trend je jasný a focení se jen tak nezbavíme. Jak to tedy udělat, aby focení nebylo stresující událostí, ktrerá se prostě musí přetrpět? Jak se sobě začít na fotkách líbit a přestat mít nerealistická očekávání, jak je možné na fotkách vypadat? Jak se prostě nebát focení?

  1. Srovnávejte srovnatelné.
    Je jasné, že když budete srovnávat rychlé momentky vás samotných třeba po dlouhé turistice v přírodě s pečlivě naplánovanými fotkami celebrit, nikdy nebudete vypadat jako ony.

    Za podobnou fotkou celebrity většinou stojí týmy odborníků, kteří dané osobě vyberou oblečení, které jde nejlépe k jejich typu postavy. Líčení sjednotí pleť, rozzáří a zvýrazní rysy obličeje, které jsou na nich nejkrásnější. Fotograf zvolí světlo, které omlazuje, vytváří atmosféru, která se k focení nejlépe hodí, a doporučí pózy v souladu s typem postavy, kterou daná celebrita má. Fotek se pak nafotí několik stovek, z nich se vybere ta nejlepší a ta ještě projde detailní retuší, kde se i ty nejjemnější nedostatky prostě odstraní.

    Je jasné, že když pak svojí momentku z výletu, kde celou dobu foukal vítr a trochu mžilo, a někdo vás vyfotil zrovna, když jste otevřela pusu, abyste něco řekla, o tom, že jste se nenarovnala, radši ani nemluvě, vidíte, jste z výsledku přinejlepším rozpačitá. V horším případě se zařeknete, že už se nikdy před foťák nepostavíte.

    Jak se dostat z tohohle začarovaného kruhu? Řešení jsou dvě. Buď můžete najít fotky celebrit, které se vám zdají tak nedostižně krásné, v situacích podobných té vaší. Bude to asi chtít trochu pátrání, ale paparazzi většinou nějakou “lahůdku” zachytit zvládnou.

    A nebo na to můžete jít z té druhé strany a vyzkoušet, jaký fotografický potenciál ve vás dříme. Máte sbírku fotek, které doufáte, že svět nikdy nespatří. Tak co takhle vyzkoušet si pořídit fotky, které naopak budete chtít ukazovat úplně každému? Třeba právě se mnou při focení módního portrétu :)
  2. Myslete na to, že fotka je zmrazený moment v čase.
    Schválně si zkuste pustit nějaký film nebo seriál a náhodně ho pauznout. Podívejte se, jak divné výrazy a pózy herci mají. Přesně takhle fungují i momentky. Fotograf zmrazí v čase jeden jediný moment, kdy jste zrovna v půli pohybu nebo něco říkáte. Neznamená to, že vás tak ostatní vnímají. Naopak vás vidí v kontextu celé aktivity, kdy nezáleží na tom, jak jste jeden zlomek vteřiny vypadala.
  3. Přisuďte fotkám ten správný význam.
    Tady na to půjdu trochu šalamounsky. V některých ohledech jsou totiž fotky mnohem důležitější, než kolik významu jim běžně přisuzujeme. A v jiném zase naopak mnohem bezvýznamnější. Jak to myslím?

    Hodně lidí od toho, jak vypadají na fotkách, odvozují to, jak se sami sobě líbí a jak si myslí, že je vnímá okolí. V tomhle ohledu fotky mají mnohem menší význam, protože jak už jsem zmínila v prvním bodě, do toho, jak dobře na fotkách budete vypadat, vstupuje velké množství faktorů. Většina lidí ostatní vnímá na základě toho, jak na ně druzí působí, jak se hýbou, jaký mají tón hlasu a gesta. A ne na základě toho, jak dobře nebo špatně jste vypadala na fotkách z posledního firemního večírku.

    Protože se lidé sami sobě na fotkách často nelíbí, rozhodnou se, že na fotkách prostě nebudou. Proto často třeba maminky chtějí nafotit své děti, ale nedej bože, aby na fotkách byly s nimi. A tady přichází to, že fotky jsou mnohem důležitější, než si myslíme. Víte, jaký význam budou mít fotky vás pro vaše blízké třeba za deset, patnáct let? Až se děti nebo vnoučata budou chtít podívat, jak jste vypadala jako mladá? Nebo až na vás budou chtít vzpomínat, až mezi nimi nebudete? Nedovolte, aby kvůli tomu, že máte pocit, že nejste fotogenická, po vás žádné fotky nezůstaly!

Takže jak to shrnout? Jak se nebát focení?

Uvědomte si, že KAŽDÝ má fotky, na kterých se sobě nelíbí. To, jak na fotce vypadáte, ani v nejmenším nemusí reflektovat to, jak na ostatní působíte v běžném životě. A to, že si přijdete nefotogenická vůbec nijak nesouvisí s tím, jak jste krásná, ale zkrátka s tím, že vás nikdo nenaučil, jak se před fotoaparátem pohybovat. Taky neočekáváte, že bez tréninku budete zpívat árie. Proč tedy na sebe klást tak vysoké nároky, že budete očekávat, že na každé fotce budete vypadat jako supermodelka?

Pokud by vás zajímalo, jak takové módní focení, kdy se o vás stará tým profíků, který dělá maximum pro to, abyste na fotkách vypadala tak dobře, jak jen je to možné, probíhá, a jak byste na takových fotkách mohla vypadat, napište mi a domluvíme se na focení módního portrétu. Myslím si, že je to skvělá zkušenost, která vám dost výrazně může změnit vnímání sama sebe.

Módní portrét s Katkou

A aby tu nebyl jen samý text, dovolila jsem si ho doplnit fotkami z focení módního portrétu s nádhernou Katkou. Výše napsaný text s jejím focením nijak nesouvisí, ale o fotky jsem se chtěla podělit, protože si myslím, že Katka na nich vypadá úžasně.

Za líčení děkuji Martině Kottové.

jak se nebát focení
jak být fotogenická
jak se sobě líbit na fotkách
fotogeničnost

1 Comment

  1. […] je moje vracející se zákaznice a vždycky, když se na focení vidíme, přijde mi, jako bych se viděla s kamarádkou a nad […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top